Saturday, September 25, 2010

LA... DAH 15 HARI...

Ya, dah lima belas hari rupanya kita beraya sakan tak hengat dunia..
Dah banyak collect duet raya?
Atau tolong collect kan on behalf?
*khas buat parents yang anak-anaknya tak reti beza duit seringgit dan lima puluh ringgit*

Berat badan ada turun?
Atau naik langsung tak turun-turun dari bulan puasa hari tu sampai sekarang?
*mana taknya bulan puasa sahur beriya-iya takut nanti sehari suntuk puasa kebuluran,
lepas tu pergi bazar ramadhan beli makanan sampai pening kepala macamana nak susun atas meja,
bila awal bulan syawal macam-macam masuk perut ketupat, rendang, lemang, nasi himpit, kuah kacang, kuah-banyak-lemak, sekarang pula musim open house dan wedding yang semuanya tentang makan dan makan dan makan dan makan, bersyukurlah kita semua ya...alhamdulillah...*
jangan lepas ni salahkan penimbang sudah...
bukan salah syarikat pengeluaran penimbang tersebut...
lepas ni nampaknya terpaksalah minum lemonade banyak-banyak...

Dari malam raya sehinggalah raya keempat,
breakfast, lunch, high tea, dinner, supper, 
makanan yang berada dalam mulut dan perut saya adalah:
rendang daging tok
rendang hijau ayam kampung negeri sembilan
ketupat palas
ketupat biasa
nasi himpit
lemang
kuah kacang
rendang ayam versi 1
rendang ayam versi 2
rendang daging versi 1
sayur lodeh
tetiba bila raya kelima saya demam selsema dan malangnya banyak restoran tak buka lagi,
sebab bila demam saya suka makan tomyam,
ia menyegarkan saya semula *petua dari Kumar SSESB*
mujur ada yang sudi memasakan tomyam dan tolong apa yang patut
*terima kasih Gu Junpyo*
apa yang saya nak cakap  tulis sebenarnya adalah, ok,
cuba lihat menu di atas,
bayangkanlah selama 4 hari setengah saya makan menu yang sama, 
tetiba makan menu dari siam...
FUUHHH... marvelous babe!
Alhamdulillah Gu Junpyo pandai masak..


Bermula esok (hari ni), saya akan cuba update blog setiap hari...
Kenapa?
1- menyibukan diri agar nampak macam tak sempat nak attend open house dan wedding
2- untuk senaman jari jemari... *WTH?! macam ada lemak kat jari!*
3- yang sebenarnya sebab saya nak post tentang kuih raya..
"KUIH RAYA OF THE DAY"
sehinggalah habis syawal...

p/s : FYI, esok ada tujuh open housesssss dan tiga weddingssssss....
jadi boleh tak kalau bila kita datang rumah tu macam dah tak larat dah nak makan sebab dah tak tahu nak sumbat kat mana selain perut, kalau kita bawa balik rumah boleh ke??? agak-agak tuan rumah bagi tak, nanti kalau tak makan takut kecil hati...at least bila bawa balik boleh masuk dalam peti ais, panaskan esok harinya dan makan *tu pun kalau esoknya taknak pergi open housesss/weddingsss*...
atau pun katakanlah ada 9 rumah terbuka,
rumah pertama dan kedua kita larat makan lagi...
tinggal 7 buah rumah terbuka lagi...
so kita tapau..masuk peti ais dan panaskan untuk setiap hari...
dari hari Isnin sehingga Ahad...
cukup satu minggu tu...
hahaha...PEMALAS GILA namanya...

No comments:

Post a Comment