Thursday, February 2, 2012

ANTARA DOA YANG SAYA AMAL SELAMA 16 TAHUN


Mungkin ada yang tahu tentang doa ini..
Ada kisah Abu Darda di sebalik doa ini tapi saya tak berapa ingat..
Kalau saya ingat saya update semula..
tapi mungkin juga korang boleh google je...

Doa ini dibaca setiap pagi dan petang...
Insyallah, doa ini mampu mengelakkan kita dari kecelakaan yang datang...

Tapi saya, setiap kali teringat doa ini, saya akan baca...
Moga 'harta-harta' saya dilindungi Allah SWT...Amin...


p/s : sejak dua menjak ni, saya suka sangat baca blog ni...
gambar-gambarnya sangat best!
macam makanan-makanan tu sedap sangat....
masam manis
membuatkan diri ini yang tak berapa pandai bab cooking/baking nak try semua resepinya...


p.p.s : baru-baru ni ada buat akikah anak kedua saya,
berangan lah nak buat best2 desserts table untuk majlis tu...
tapi punyalah banyak kerja di ofis tu (sebab bulan depan ada MASUM) sampaikan babahnya sangat memahami menghantar baju-baju berkilo-kilo ke dobi untuk dibasuh dan dilipat!

juga pada seseorang tolong buatkan desserts table ni memandangkan saya memang tak sempat...banyak idea dalam kepala ni tapi memang tak-dan nak buat....

pada tok lan n nenek sebab 'pinjamkan rumah'...
puas dah kitorang cari dewan kecil sekitar bangi dan kajang, tak jumpa pun...

pada tetamu-tetamu yang datang, terima kasih bagi macam-macam makanan...
sehingga hampir setiap tetamu yang datang, dapat bekal...

juga pada mama damia yang bagi lovely gift untuk sumaiyya...
juga pada yang bagi 'envelope' pada sumaiyya (untuk sehari tu macam jumlah sebulan orang bekerja)...
yang bank-in kan duit suruh beli makanan pun ada sebab tak dapat datang..



menu yang order dari Ummi Katering:
nasi putih
ayam goreng tepung kfc
daging salai masak gulai lemak cili api
air sirap limau nipis


menu yang dimasak:
laksa (tuan rumah masak)
acar buah (tuan rumak prepare)
tempoyak daun kayu (babah sumaiyya)
pulut kuning (babah sumaiyya)
karipap biasa frozen & karipap pusing frozen (digoreng tuan rumah)


menu yang order:
sambal ikan bilis (sg kantan)
kek coklat (jiran belakang tuan rumah)
biskut bintang (jiran belakang tuan rumah)
kuih talam berlauk (nu'in little perak)
popia basah (nu'in little perak)
satay (willy sg ramal)
aiskrim (wafi)
kambing golek (of course lah kan, nama majlis pun akikah)


menu yang orang bagi:
kuih lapis
kuh seri muka
kek lapis asam manis
cream puffs
fruit tarts versi 1
fruit tarts versi 2
blueberry cheese tarts versi 1
blueberry cheese tarts versi 2
aneka roti
carrot cupcakes
donut
aneka muffins
bubur kajang
kuih bakar
cake balls
kek pandan
kek blueberry
4 jenis cookies
dan ada 2-3 lagi macam-macam di dapur tu...



dari tok lan, nenek, mak long, mak ngah, mak su, jaja n yaya, semua pakai button badge yang tertera nama masing-masing kecuali babahnya tak pakai!

Wednesday, November 2, 2011

NAK JADI WRITER SEKEJAP

saya tak tahu lah kalau ada yang pernah terfikir macam ni...
kadang-kadang saya suka nak gabungkan dua drama yang berbeza..

yang saya pernah tengok, CSI...
CSI season 10 kot...
Dr Ray muncul di CSI NY dan CSI Miami...
Criminal Minds pun ada bergabung kan...
bergabung dengan Criminal Minds

tapi maksud saya di sini...
contoh ye:
Castle + NCIS
ok, kita tahu yang McGee NCIS dan Rick Caslte adalah novelis...
jadi mungkin writer boleh buat satu episod di mana kita gabungkan dua-dua drama...
mungkin ada scene di mana Dinozzo NCIS, Ryan Caslte, dan Esposito Caslte boleh sama-sama buat lawak bodoh...
dan ada scene di mana Dr Mallard NCIS dan Dr Lanie Caslte sama-sama tengok mayat...

atau

Criminal Minds + NCIS
saya tak tahu Criminal Minds nak gabungkan dengan mana sebab rasanya watak-watak mereka agak serius..
kecuali Dr Reid....
jadi mereka sesuai digabungkan dengan NCIS yang watak-watak mereka ok...
seperti Abby, Tony, Ziva, Palmer...
Gibbs pun kadang terkeluar juga lawaknya...
McGee dan Dr Reid ibarat bestfriends...

atau

Grey's Anatomy + Ghost Whisperer
hospital kan terkenal dengan hantu...
mungkin Melinda Gordon boleh 'selesaikan' hantu-hantu di hospital Seattle yang 'tak lepas'...

p.s: Barney Stinson tak boleh masuk Raja Lawak sebab pasti dia akan menang... rasanya produser Malaysia perlu sitcom macam How I Met Your Mother bukan seperti Senario...


AMBIL DARI BLOG ORANG LAIN



untuk mereka yang rabun, pandanglah bulan pada awal bulan,
membaca al-fatihah sebanyak 10 kali,
lepas tu baca doa "al-fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan rahmatMu ya Tuhan yang pengasih penyayang" sebanyak 7 kali,
lepas tu ucap ya Rabbi sebanyak 5 kali,
lepas tu baca doa "ya Allah sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan, ya Allah sihatkanlah, Engkaulah yang menyihatkan" sebanyak 1 kali...
(sabda Nabi Muhammad SAW)

p.s: usaha tetap usaha..yang penting doa dan tawakkal..yang menyembuhkan bukan kita...

Friday, October 14, 2011

APABILA HORATIO YANG COOL CAKAP MELAYU

baru-baru ni astro buat dual language untuk CSI Miami..
serius memang saya tak faham kenapa diorang mesti nak alihsuara...
bayangkanlah si horatio, 
bos yang paling cool dan dikenali kerana cerminmata hitamnya
(bestnya kalau dapat bos yang cool macam tu,
kena paksa suruh berenti kerja pun saya taknak..haha..)
boleh cakap bahasa malaysia...

eerr...saya minta maaf pada pemilik suara horatio yang bercakap bahasa malaysia...
sebab serius saya cakap memang tak kena langsung....
bukanlah bermakna saya tak sokong bahasa malaysia,
tapi....
seriuslah, memang tak kena langsung...
kalau nak letak english subs pun takpe,
asalkan horatio mesti guna suara asal dia..
YEAAAHHHH...



bukan CSI Miami je...
NCIS di saluran Fox pun ada season yang cakap bahasa malaysia...
bayangkanlah juga gibbs yang pendiam & agak cool tu pun boleh berbahasa malaysia...
COFFEE?



bukan CSI, NCIS je...Criminal Minds pun sama...
ada ke Dr Reid yang ibarat 'Google' tu pun boleh berbahasa malaysia...
produser criminal minds, tolong jangan matikan watak dr reid...

bila horatio, gibbs dan dr reid berbahasa malaysia,
saya cuma teringat ini sahaja :


apakah persamaannya? ya, mereka berbahasa malaysia...

kalau drama korea pun macam tu juga sebenarnya...
saya lebih suka tengok drama korea di internet atau KBS world...
tv2, tv3 & ntv7 pun ok juga sebab mereka tak alihsuara pelakon-pelakon korea tu...

8tv?
diorang alihsuara ke bahasa cina...
macam hari tu, ada ke gu junpyo (boys over flowers) cakap bahasa cina...
bukan saya tak suka bahasa cina...
tapi tak sama...
suara pelakon dan pemilik suara berbahasa cina tu lain...
lagi pun macam pemilik suara tu tak 'feeling' beralihsuara...
yang pelik tu drama jepun takde pula diorang alihsuara...
boleh je guna suara pelakon....
 oklah...
dari saya berblog benda tak faedah ni, 
baik saya siapkan kerja yang saya tinggalkan selama 2 bulan maternity leave....
(sebenarnya nak meluahkan ketidakpuashatian pada astro & 8tv je)



p.s: baru-baru ni, gu junpyo kena selesaikan sesuatu hal tetapi perlukan pertolongan orang untuk membolehkan perkara tersebut selesai...dia meminta pada seseorang yang saya rasa memang takkan tolonglah sebab saya nilai berdasarkan rupa dan sikap luarannya....tapi rupa-rupanya orang ni boleh memberikan bantuan tanpa perlu berfikir seperti orang lain....dulu, saya pelik kenapa gu junpyo suka rapat dengan orang ni, sedangkan orang ni bukanlah Tan Sri ke, CEO ke, rupa-rupanya gu junpyo lebih tahu siapa kawan semasa susah, kawan semasa senang, kawan sekadar kawan, kawan makan kawan atau kawan hanya untuk business...
lesson : dont judge people by their appearance!

Wednesday, October 5, 2011

KOLEKSI GAMBAR MARI PENUHKAN PERUT #2


Nama : Kuih Raya dot-dot-dot (sebab tak tahu nama)

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..sangat sedap..sebalang boleh habis dalam masa 2 hari 

Penghargaan : Puan N sebab tolong orderkan dengan jirannya




Nama : Butter Prawn

Dari Periuk : Periuk sendiri

Komen Lidah : Bolehlah..walau tak setanding dengan Mohd Chan Abdullah punya 

Penghargaan : Puan R (pemilik resepi)




Nama : Pancake

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar...
(beli di Little White Cafe Bandar Baru Bangi..
masa tu nak 'brunch' di Nasi Ulam,
bila parking kereta terdapat ada kedai baru,
design cafe ni sangat cantik...
english style..
walaupun dah 'brunch' di Nasi Ulam,
Gu Junpyo ajak masuk cafe ni untuk melihat kecantikannya...
maka sambil tu order jugalah pancake di atas
dan kek yang di bawah..)




Nama : Kek 'tak-ingat-nama'

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Tak pasti..mungkin tak sesuai dengan lidah/tekak saya

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar





Nama : Tiramisu

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar
(setelah merasa kesedapan pancake cafe ini yang ditapau tempoh hari,
maka Gu Junpyo mengajak untuk mencuba breakfast di sini..
THE MOST EXPENSIVE BREAKFAST WE'VE EVER HAD,
kalau breakfast hotel tu lain ceritalah kan...,
yang ni 3 orang makan RM 70...
...pagi-pagi dah makan tiramisu...)





Nama : Hot Chocolate with Marshmallow (putih)

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar





Nama : Pancake (lagi!)

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar
(masa pancake ni sampai, si anak lihat tiada buah strawberry di situ,
sedangkan dalam gambar di menu ada buah strawberry,
ye kot..rasanya memang dia tengok gambar pancake di menu,
maka, si anak tanya : takde pun buah strawberry ummi?
si ummi : oh, dah habis kot
tak lama lepas tu datang waiter hantar buah strawberry,
siap potong lawa-lawa lagi..
yang ni memang saya puji waiternya...
bagus...)





Nama : Sweet Corn Soup

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Gu Junpyo kata sedap, tapi saya rasa manis..
(mungkin tak sesuai dengan lidah/tekak saya)

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar





Nama : Meringue (3 ketul = RM2.50)

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Entah, cubaan pertama makan..agak manis

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar




Nama : Buah Ceri

Dari Periuk : Dari dalam beg baju yang baru balik dari Uzbekitan

Komen Lidah : Sedap..selagi dalam tupperware tu tak habis,
selagi tu lah saya makan..

Penghargaan : Gu Junpyo




Nama : Hummus

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (kedai nasi arab di BBB)

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar
(sebab teringat makanan ni masa di Syria tahun lepas,
jadi cakap dengan Gu Junpyo yang terasa nak makan 'kacang' tu,
lepas tak lama makan di sini,
Gu Junpyo pergi Jordan dan belikan 2 tin hummus
untuk stok rumah)




Nama : Marble Chocolate Cheese Cake

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..sangat sedap..

Penghargaan : Gu Junpyo
(pukul 7-8 pagi dah terpacak depan rumah orang ni gara-gara
nak tunaikan nafsu makan mak buyong...haha..)




Nama : Carrot Cake

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (periuk yang sama dengan kek di atas)

Komen Lidah : Sedap..lebih-lebih lagi masa tak sejuk..

Penghargaan : Gu Junpyo



*sila telengkan kepala anda sendiri*

Nama : Durian

Dari Periuk : Bukan periuk pokok sendiri

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo
(gigih mencari isi durian yang kuning, pahit, dan lembut)




Nama : Nasi Lemak

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo
(sambalnya sedap...
sampaikan kami order untuk dibawa trip ke luar negara,
untuk dimakan bersama-sama dengan clients)




Nama : Pulut dan Sambal Tempoyak Ikan Bilis

Dari Periuk : Periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, the cook




Nama : Pavlova

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..agak manis, tapi ada buah strawberry yang masam,
so sedap lah...

Penghargaan : Puan K




Nama : Chocolate Cake

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap sebab tak manis, ada rasa pahit sikit

Penghargaan : Puan K




Nama : Pineapple Cheese Tart

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..mungkin sebab cheese tu kot.. 

Penghargaan : Puan K




Nama : Kuih Raya 'tak-ingat-nama'

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..sangat ranggup..

Penghargaan : Puan K



p.s: makanan-makanan di atas kebanyakkannya sebab teringin nak makan...or mungkin juga nafsu makan (tak boleh nak salahkan sebab perempuan mengandung memang mengidam macam-macam) ...
tapi yang saya perasan sepanjang mengandung ni,
saya suka makan makanan yang bukan favourite food saya,
bukan sekali, banyak kali juga saya makan...
contohnya, durian, kari, petai, cekodok, ubi rebus, ketam, ikan masin, lempeng..
sedangkan makanan favourite saya adalah makanan yang tidak berkhasiat
seperti waffle, aiskrim, all kinds of desserts, cookies, chocolates, cakessss...
bak kata gu junpyo, "macam budak-budak"


Friday, July 22, 2011

APABILA MASING-MASING PUNYA PENDAPAT, POSITIF DAN NEGATIF


ini Gula Gula yang menurut orang cuba meniru Wondergirls dan lain-lain


ini POP yang menurut mereka meniru Lucifer dan lain-lain



ini Max 247 pun dikatakan cuba meniru kumpulan dari korea



ha, yang ini 'hitler'...marahkan Gula Gula....hahaha....
*lebih best kalau pemimpin kita berfikiran seperti 'hitler' ni*

kalau ikut WHI, katanya 'Demam K-Pop'
K bermaksud Korea...
jadi ibarat Malaysia cuba nak jadi macam Korea....

sebenarnya, hari ni kebanyakan blog dan website 'bercerita' (kutuk) pasal diorang ni...


antara komen-komen yang saya baca :

"buat malu bangsa & agama"

"prasan nak jadi artis korea la tu~ pffft!!!"

"tak pyh la komen yg melampau-lampau.bagi la peluang ngan budak budak ni.daripada dorang buat keja tak senonoh kat luar sana spt melepak, mencuri, merompak untk dpt duit, kita jg yg susah. dorang da berusaha untuk cari mkn ngan apa yg dorang ada, bagi la peluang."

"kire menyanyi melompat2 ni senonoh bebeno la ek?jgn kerena mencuri tu perbuatan buruk kita sokong yg ni pulak. nak nnt anak muda akan datang melompat2..rambut kuning merata-rata?"

"Auto-tuned!!"


"amboiiiiii meremang bulu ketiakku kegelian dgr lgu ne…serius sy tak sanggup dgr smpai habis…rsa nak muntah smua lambchop yg i mkn td…..geli1000000000x"

"idols kat Korea at least kena training 4 tahun baru debut..just enjoy Kpop music sudaaa, takyah laa nak ikut2…buruk bebenor jadiknya…"

"tolonggggg la industri muzik malaysia skrg ni…. ntah hape2 ntah… asik nak tiru pengaruh muzik luar jer kejenya…dulu time indon muzik meletup2…banyak la band2 muzik ala2 indon… skrg grup ala2 k-pop pulak… kita kan ada identiti sendiri, so x payah nak tiru2 suma ni… plastikkk jer ok… sgt x genuine…. nampak dibuat2… adoiiii…"

"Ini adalah North Korean Pop.
Kim Jong Il nampak mesti dia ambik jadi anak angkat.
Gi main jauh2...bawak la sekali machine Autotune suara tu jauh2..
campak dalam sungai...dekat Korea Utara."

"geli-geleman. tutup jela muka depa ngn tudung saji"

"K-Pop ke Paddle Pop ke Pop corn ke, yg penting, gua tak amik port...
Hahaha, ni sume citarasa bebdk zaman skang...Ade yg sampai tahap FANATIK smpi beli cd la,gi tgk konsert & nk tiru gaya depa la...hahaha...
HEDONISM bermaharajalela...Apo nak dikato...
Yg penting, depa sume jgn lupe ibadah wajib harian masing2...TAPI, berapa ramai yang SEDAR???"

"dulu tiru indon, banyaklah lagu2x n band malaysia ala2x indon...pastu ade plak artis kite yg tiru lady gaga...ni tiru k-pop plak...yg pelik tu takde plak org malaysia ni yg tiru alim ulamak ke, mufti ke, ustaz2x yg berilmu ke.."


setakat yang saya baca komen-komen orang di blog dan website tak banyak yang komen positif...
rasanya 95% semuanya memberi komen negatif....


oklah...kadang-kadang saya layan juga lagu-lagu korea ni....
baik boyband, mahupun soundtrack drama...
drama korea pun saya layan....
tapi takdelah sampai fanatik sangat....


lagipun lain orang lain citarasanya....
kadang-kadang citarasa kita pun boleh berubah....

dulu zaman sekolah saya layan cerita jepun macam GTO, Beach Boys, Long Vacation dan lain-lain....
lepas tu saya layan Hana Kimi, Hana Yori Dango, Kimi Wa Petto...


lepas tu keluar pula cerita korea...
saya layan pula All About Eve, Autumn In My Heart dan lain-lain....
dan sampai sekarang saya layan juga drama-drama korea....
sehabis fanatik saya pun saya akan beli cd/dvd simpan buat koleksi
*walaupun ada yang kata bukannya masuk kubur pun*
Boys Over Flowers, Coffee Prince, The Man In The Vineyard, Playful Kiss, Personal Taste, Mary Stayed Out All Night, You're Beautiful dan lain-lain....
sekarang ni saya layan Pemburu Bandar @ City Hunter....



ni last scene episod malam tadi...
dengarnya ada lagi 2 episod je sebelum habis...episod 19 & 20....




favorite soundtrack saya dalam City Hunter


 
lain orang lainlah tastenya...

ada yang suka drama jepun

ada yang suka drama korea

ada yang suka drama indon *saya tak pernah suka*

ada yang suka drama filipina *saya tak pernah layan*

ada yang suka drama tamil *saya tak pernah layan*

ada yang suka drama cina *dululah, cerita my fair princess*

drama melayu?
yang saya layan sampai habis:
nurkasih, adamaya & syurgamu ramadhan...






masing-masing ada pendapat dan citarasa masing-masing....
tapi apa pun pendapat kita janganlah sampai menafikan hukum Allah...
*lebih-lebih lagi bab politik*


Antara contoh-contoh perbezaan pendapat yang saya selalu dengar :

Contoh 1 : Isu tutup aurat

Pendapat A: Ala...yang tutup aurat tu belum tentu baik..entah-entah hati dia lebih lebih jahat dari orang yang tak tutup aurat..

Pendapat B: Sekurang-kurangnya kita tahu dia dah menunaikan salah satu perintah Allah iaitu menutup aurat...hati orang mana kita tahu....


Contoh 2: Isu orang Islam dan bukan Islam

Pendapat A: Ala....kalau Islam tapi perangai jahat buat apa...orang bukan Islam ada yang lagi baik dari orang Islam sendiri....

Pendapat B: Sekurang-kurangnya, dia beragama Islam....apa yang dia buat, minum arak, berzina itu antara dia dan Allah....orang Islam, dah kena seksa teruk di neraka, akhirnya masuk syurga juga tapi orang bukan Islam selamanya di neraka....kena ingat, orang Islam ada perhitungan tapi orang bukan Islam tiada perhitungan di akhirat kelak....

So, selalunya korang berfikiran seperti A atau B?


 
p.s: yang penting jangan provokasi....sebab buat orang yang tak faham dan tak siasat dulu provokasi boleh menimbulkan kemarahan, kebencian, fitnah, memutuskan silaturrahim, mengaibkan orang lain dan sebagainya.....
*yang ini saya selalu dah kena sampai sekarang tapi saya buat bodoh je...
biarlah diorang nak salahfaham ke, nak kutuk ke, nak tinggikan suara dan jegilkan biji mata pada saya ke,
saya tak kisah....
yang penting Allah tahu siapa benar, siapa salah....
ada yang kata saya ni taknak petahankan hak dan kebenaran,
tapi sebenarnya saya lebih suka diorang pijak dan kutuk saya...
pahala saya yang dapat....
kalau saya ni jahat macam orang lain,
mungkin saya doakan yang buruk-buruk seperti
"biar mereka sakit ke, biar mereka accident ke, biar Allah beri bala ke, dan lain-lain"
apabila hak saya diambil orang dan bila orang putarbelitkan cerita...*


 
p.p.s: seorang Datin pernah memberitahu, jangan copycat atau tiru-sebijik-sebijik idea orang tapi perbaharui idea tu sekaligus menjadikan itu idea kita sendiri dan lebih baik dari asal...