Friday, July 22, 2011

APABILA MASING-MASING PUNYA PENDAPAT, POSITIF DAN NEGATIF


ini Gula Gula yang menurut orang cuba meniru Wondergirls dan lain-lain


ini POP yang menurut mereka meniru Lucifer dan lain-lain



ini Max 247 pun dikatakan cuba meniru kumpulan dari korea



ha, yang ini 'hitler'...marahkan Gula Gula....hahaha....
*lebih best kalau pemimpin kita berfikiran seperti 'hitler' ni*

kalau ikut WHI, katanya 'Demam K-Pop'
K bermaksud Korea...
jadi ibarat Malaysia cuba nak jadi macam Korea....

sebenarnya, hari ni kebanyakan blog dan website 'bercerita' (kutuk) pasal diorang ni...


antara komen-komen yang saya baca :

"buat malu bangsa & agama"

"prasan nak jadi artis korea la tu~ pffft!!!"

"tak pyh la komen yg melampau-lampau.bagi la peluang ngan budak budak ni.daripada dorang buat keja tak senonoh kat luar sana spt melepak, mencuri, merompak untk dpt duit, kita jg yg susah. dorang da berusaha untuk cari mkn ngan apa yg dorang ada, bagi la peluang."

"kire menyanyi melompat2 ni senonoh bebeno la ek?jgn kerena mencuri tu perbuatan buruk kita sokong yg ni pulak. nak nnt anak muda akan datang melompat2..rambut kuning merata-rata?"

"Auto-tuned!!"


"amboiiiiii meremang bulu ketiakku kegelian dgr lgu ne…serius sy tak sanggup dgr smpai habis…rsa nak muntah smua lambchop yg i mkn td…..geli1000000000x"

"idols kat Korea at least kena training 4 tahun baru debut..just enjoy Kpop music sudaaa, takyah laa nak ikut2…buruk bebenor jadiknya…"

"tolonggggg la industri muzik malaysia skrg ni…. ntah hape2 ntah… asik nak tiru pengaruh muzik luar jer kejenya…dulu time indon muzik meletup2…banyak la band2 muzik ala2 indon… skrg grup ala2 k-pop pulak… kita kan ada identiti sendiri, so x payah nak tiru2 suma ni… plastikkk jer ok… sgt x genuine…. nampak dibuat2… adoiiii…"

"Ini adalah North Korean Pop.
Kim Jong Il nampak mesti dia ambik jadi anak angkat.
Gi main jauh2...bawak la sekali machine Autotune suara tu jauh2..
campak dalam sungai...dekat Korea Utara."

"geli-geleman. tutup jela muka depa ngn tudung saji"

"K-Pop ke Paddle Pop ke Pop corn ke, yg penting, gua tak amik port...
Hahaha, ni sume citarasa bebdk zaman skang...Ade yg sampai tahap FANATIK smpi beli cd la,gi tgk konsert & nk tiru gaya depa la...hahaha...
HEDONISM bermaharajalela...Apo nak dikato...
Yg penting, depa sume jgn lupe ibadah wajib harian masing2...TAPI, berapa ramai yang SEDAR???"

"dulu tiru indon, banyaklah lagu2x n band malaysia ala2x indon...pastu ade plak artis kite yg tiru lady gaga...ni tiru k-pop plak...yg pelik tu takde plak org malaysia ni yg tiru alim ulamak ke, mufti ke, ustaz2x yg berilmu ke.."


setakat yang saya baca komen-komen orang di blog dan website tak banyak yang komen positif...
rasanya 95% semuanya memberi komen negatif....


oklah...kadang-kadang saya layan juga lagu-lagu korea ni....
baik boyband, mahupun soundtrack drama...
drama korea pun saya layan....
tapi takdelah sampai fanatik sangat....


lagipun lain orang lain citarasanya....
kadang-kadang citarasa kita pun boleh berubah....

dulu zaman sekolah saya layan cerita jepun macam GTO, Beach Boys, Long Vacation dan lain-lain....
lepas tu saya layan Hana Kimi, Hana Yori Dango, Kimi Wa Petto...


lepas tu keluar pula cerita korea...
saya layan pula All About Eve, Autumn In My Heart dan lain-lain....
dan sampai sekarang saya layan juga drama-drama korea....
sehabis fanatik saya pun saya akan beli cd/dvd simpan buat koleksi
*walaupun ada yang kata bukannya masuk kubur pun*
Boys Over Flowers, Coffee Prince, The Man In The Vineyard, Playful Kiss, Personal Taste, Mary Stayed Out All Night, You're Beautiful dan lain-lain....
sekarang ni saya layan Pemburu Bandar @ City Hunter....



ni last scene episod malam tadi...
dengarnya ada lagi 2 episod je sebelum habis...episod 19 & 20....




favorite soundtrack saya dalam City Hunter


 
lain orang lainlah tastenya...

ada yang suka drama jepun

ada yang suka drama korea

ada yang suka drama indon *saya tak pernah suka*

ada yang suka drama filipina *saya tak pernah layan*

ada yang suka drama tamil *saya tak pernah layan*

ada yang suka drama cina *dululah, cerita my fair princess*

drama melayu?
yang saya layan sampai habis:
nurkasih, adamaya & syurgamu ramadhan...






masing-masing ada pendapat dan citarasa masing-masing....
tapi apa pun pendapat kita janganlah sampai menafikan hukum Allah...
*lebih-lebih lagi bab politik*


Antara contoh-contoh perbezaan pendapat yang saya selalu dengar :

Contoh 1 : Isu tutup aurat

Pendapat A: Ala...yang tutup aurat tu belum tentu baik..entah-entah hati dia lebih lebih jahat dari orang yang tak tutup aurat..

Pendapat B: Sekurang-kurangnya kita tahu dia dah menunaikan salah satu perintah Allah iaitu menutup aurat...hati orang mana kita tahu....


Contoh 2: Isu orang Islam dan bukan Islam

Pendapat A: Ala....kalau Islam tapi perangai jahat buat apa...orang bukan Islam ada yang lagi baik dari orang Islam sendiri....

Pendapat B: Sekurang-kurangnya, dia beragama Islam....apa yang dia buat, minum arak, berzina itu antara dia dan Allah....orang Islam, dah kena seksa teruk di neraka, akhirnya masuk syurga juga tapi orang bukan Islam selamanya di neraka....kena ingat, orang Islam ada perhitungan tapi orang bukan Islam tiada perhitungan di akhirat kelak....

So, selalunya korang berfikiran seperti A atau B?


 
p.s: yang penting jangan provokasi....sebab buat orang yang tak faham dan tak siasat dulu provokasi boleh menimbulkan kemarahan, kebencian, fitnah, memutuskan silaturrahim, mengaibkan orang lain dan sebagainya.....
*yang ini saya selalu dah kena sampai sekarang tapi saya buat bodoh je...
biarlah diorang nak salahfaham ke, nak kutuk ke, nak tinggikan suara dan jegilkan biji mata pada saya ke,
saya tak kisah....
yang penting Allah tahu siapa benar, siapa salah....
ada yang kata saya ni taknak petahankan hak dan kebenaran,
tapi sebenarnya saya lebih suka diorang pijak dan kutuk saya...
pahala saya yang dapat....
kalau saya ni jahat macam orang lain,
mungkin saya doakan yang buruk-buruk seperti
"biar mereka sakit ke, biar mereka accident ke, biar Allah beri bala ke, dan lain-lain"
apabila hak saya diambil orang dan bila orang putarbelitkan cerita...*


 
p.p.s: seorang Datin pernah memberitahu, jangan copycat atau tiru-sebijik-sebijik idea orang tapi perbaharui idea tu sekaligus menjadikan itu idea kita sendiri dan lebih baik dari asal...

No comments:

Post a Comment