Wednesday, October 5, 2011

KOLEKSI GAMBAR MARI PENUHKAN PERUT #2


Nama : Kuih Raya dot-dot-dot (sebab tak tahu nama)

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..sangat sedap..sebalang boleh habis dalam masa 2 hari 

Penghargaan : Puan N sebab tolong orderkan dengan jirannya




Nama : Butter Prawn

Dari Periuk : Periuk sendiri

Komen Lidah : Bolehlah..walau tak setanding dengan Mohd Chan Abdullah punya 

Penghargaan : Puan R (pemilik resepi)




Nama : Pancake

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar...
(beli di Little White Cafe Bandar Baru Bangi..
masa tu nak 'brunch' di Nasi Ulam,
bila parking kereta terdapat ada kedai baru,
design cafe ni sangat cantik...
english style..
walaupun dah 'brunch' di Nasi Ulam,
Gu Junpyo ajak masuk cafe ni untuk melihat kecantikannya...
maka sambil tu order jugalah pancake di atas
dan kek yang di bawah..)




Nama : Kek 'tak-ingat-nama'

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Tak pasti..mungkin tak sesuai dengan lidah/tekak saya

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar





Nama : Tiramisu

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar
(setelah merasa kesedapan pancake cafe ini yang ditapau tempoh hari,
maka Gu Junpyo mengajak untuk mencuba breakfast di sini..
THE MOST EXPENSIVE BREAKFAST WE'VE EVER HAD,
kalau breakfast hotel tu lain ceritalah kan...,
yang ni 3 orang makan RM 70...
...pagi-pagi dah makan tiramisu...)





Nama : Hot Chocolate with Marshmallow (putih)

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar





Nama : Pancake (lagi!)

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar
(masa pancake ni sampai, si anak lihat tiada buah strawberry di situ,
sedangkan dalam gambar di menu ada buah strawberry,
ye kot..rasanya memang dia tengok gambar pancake di menu,
maka, si anak tanya : takde pun buah strawberry ummi?
si ummi : oh, dah habis kot
tak lama lepas tu datang waiter hantar buah strawberry,
siap potong lawa-lawa lagi..
yang ni memang saya puji waiternya...
bagus...)





Nama : Sweet Corn Soup

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Gu Junpyo kata sedap, tapi saya rasa manis..
(mungkin tak sesuai dengan lidah/tekak saya)

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar





Nama : Meringue (3 ketul = RM2.50)

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (Little White Cafe)

Komen Lidah : Entah, cubaan pertama makan..agak manis

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar




Nama : Buah Ceri

Dari Periuk : Dari dalam beg baju yang baru balik dari Uzbekitan

Komen Lidah : Sedap..selagi dalam tupperware tu tak habis,
selagi tu lah saya makan..

Penghargaan : Gu Junpyo




Nama : Hummus

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (kedai nasi arab di BBB)

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, si pembayar
(sebab teringat makanan ni masa di Syria tahun lepas,
jadi cakap dengan Gu Junpyo yang terasa nak makan 'kacang' tu,
lepas tak lama makan di sini,
Gu Junpyo pergi Jordan dan belikan 2 tin hummus
untuk stok rumah)




Nama : Marble Chocolate Cheese Cake

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..sangat sedap..

Penghargaan : Gu Junpyo
(pukul 7-8 pagi dah terpacak depan rumah orang ni gara-gara
nak tunaikan nafsu makan mak buyong...haha..)




Nama : Carrot Cake

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri (periuk yang sama dengan kek di atas)

Komen Lidah : Sedap..lebih-lebih lagi masa tak sejuk..

Penghargaan : Gu Junpyo



*sila telengkan kepala anda sendiri*

Nama : Durian

Dari Periuk : Bukan periuk pokok sendiri

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo
(gigih mencari isi durian yang kuning, pahit, dan lembut)




Nama : Nasi Lemak

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo
(sambalnya sedap...
sampaikan kami order untuk dibawa trip ke luar negara,
untuk dimakan bersama-sama dengan clients)




Nama : Pulut dan Sambal Tempoyak Ikan Bilis

Dari Periuk : Periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap

Penghargaan : Gu Junpyo, the cook




Nama : Pavlova

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..agak manis, tapi ada buah strawberry yang masam,
so sedap lah...

Penghargaan : Puan K




Nama : Chocolate Cake

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap sebab tak manis, ada rasa pahit sikit

Penghargaan : Puan K




Nama : Pineapple Cheese Tart

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..mungkin sebab cheese tu kot.. 

Penghargaan : Puan K




Nama : Kuih Raya 'tak-ingat-nama'

Dari Periuk : Bukan periuk sendiri

Komen Lidah : Sedap..sangat ranggup..

Penghargaan : Puan K



p.s: makanan-makanan di atas kebanyakkannya sebab teringin nak makan...or mungkin juga nafsu makan (tak boleh nak salahkan sebab perempuan mengandung memang mengidam macam-macam) ...
tapi yang saya perasan sepanjang mengandung ni,
saya suka makan makanan yang bukan favourite food saya,
bukan sekali, banyak kali juga saya makan...
contohnya, durian, kari, petai, cekodok, ubi rebus, ketam, ikan masin, lempeng..
sedangkan makanan favourite saya adalah makanan yang tidak berkhasiat
seperti waffle, aiskrim, all kinds of desserts, cookies, chocolates, cakessss...
bak kata gu junpyo, "macam budak-budak"


1 comment:

  1. aku dok te pk sapelah Gu Junpyo yg ko mksudkan.... rupe2 nye husb ko..hehehhehehe

    ReplyDelete