Saturday, December 11, 2010

Char Kuey Teow Pasar Malam Buatan Rumah Tapi Lagi Sekali Bukan Rumah Saya

Panjang gila title...
ok...

Selamat Pagi puan-puan di rumah...
kakak-kakak..makcik-makcik...adik-adik...
haa... kali ni Chef Wang akan tunjuk pula
bagaimana nak goreng char kuey teow 
yang macam di pasar malam tu
tapi tanpa perlu membeli di pasar malam...
*hek eleh...ni mesti Chef Wang tak tahu macamana
nak buat char kuey teow...habis dikecohnya di blog sendiri..*

Puan-puan, kakak-kakak, makcik-makcik, adik-adik...
ingat lagi resepi aiskrim oreo hari tu?
Chef Wang dapat resepi ni dari orang yang sama....

Mula-mula.....







kena lah pergi Tesco ke, Giant ke, pasar ke, kedai mamak/runcit ke,..
ye lah...nak beli bahan-bahannya.....
lepas tu....







sediakan kuali....
juga sediakan sudu sudip ...
lepas tu...
*serius, tak boleh main-main dah...*
lepas tu...
korang tengok je lah turutan gambar-gambar di bawah ye....












Ok, puan-puan, kakak-kakak, makcik-makcik...
sampai sini je lah dulu..
kita jumpa lagi ye...
lain hari...
lain waktu...
lain resepi...
tapi di blog yang sama ye....
bersama siapa?
ye, Chef Wang....
sebut sekali lagi...
Chef Wang.....
 daaa....bye....



 Ingat lagi cili dan kicap yang kena masak dulu tu ?


p.s. kalau tengok gambar yang pertama, kuali tu macam comot sikit kan...
tu sebab gambar-gambar yang diambil ni adalah 'trip' yang kedua...
sebab satu 'trip' adalah untuk satu pinggan...
kalau ada lima orang = lima pinggan = lima 'trip' goreng char kuey teow....
baru lah nampak/rasa macam di pasar malam punya.....

lepas ni, kalau tak saya tak try juga tak tahulah nak cakap apa...

No comments:

Post a Comment